Кому протипоказаний метформін?

З обережністю слід застосовувати метформін у пацієнтів похилого віку та осіб, які виконують тяжку фізичну роботу, що пов'язано з підвищеним ризиком розвитку молочнокислого ацидозу. У пацієнтів похилого віку часто спостерігається безсимптомне порушення функції нирок.

Які побічні дії у метформіну?

Порушення з боку нервової системи: часто – порушення смаку. Порушення з боку шлунково-кишкового тракту: дуже часто – нудота, блювання, діарея, біль у животі та відсутність апетиту. Дані HP найімовірніші у початковий період прийому метформіну і в більшості випадків, при продовженні прийому вони спонтанно проходять.

Чим небезпечний метформін?

Раніше було показано, що суміш хлорохину та метформіну може призводити до серцевого нападу та пошкодження центральної нервової системи у щурів. Тепер дослідники однозначно довели, що комбінація метформіну з хлорохіном або гідроксихлорохіном токсична для мишей.

Коли пити метформін вранці чи ввечері?

Початкова доза по 1 таблетці (500 мг) 1 раз на день увечері. Через 10-15 днів при відсутності несприятливих ефектів з боку шлунково-кишкового тракту призначають по 2 таблетки (1000 мг) 1 раз на день увечері. Можливе подальше поступове збільшення дози залежно від концентрації глюкози у крові.

Чим можна замінити препарат метформіну?

Інструкція із застосування аналогів Метформін-Ріхтер.

  • Сіофор 1000мг 60шт. таблетки вкриті оболонкою …
  • Джардінс 25мг 30 шт. таблетки покриті плівковою оболонкою.
  • Саксенда 6мг/мл 3мл 5шт. …
  • Трулісіті 1,5мг/0,5мл 4 шт. …
  • Гліклазід мв 60мг 30 шт. …
  • Сіофор 500мг 60шт. …
  • Тражента 5мг 30шт. …
  • Сіофор 850мг 60шт.

Як метформін впливає на печінку?

Основна дія метформіну спрямовано на усунення інсулінорезистентності печінки та периферичних тканин. В печінки метформін знижує процеси глюконеогенезу та глікогенолізу, а також пригнічує окислення вільних жирних кислот (СЖК) та ліпідів.

Чи можна переривати прийом метформіну?

Препарат Метформін слід приймати щодня без перерви. Тривалість лікування визначає лікар. Не рекомендується переривання прийому препарату без вказівки лікаря.

Що буде, якщо довго приймати метформін?

Метформін сприяє зниженню рівня глюкози у крові за можливості до показників норми. Якщо Ви страждаєте надмірною вагою, тривале застосування метформіну сприяє зниженню ризиків розвитку ускладнень цукрового діабету. Метформін призводить або до стабілізації маси тіла або до помірної втрати ваги.

Скільки часу можна приймати метформін?

Звичайна початкова доза становить 500 мг або 850 мг 1 раз на добу після або під час їди. Через 10-15 днів дозу слід скоригувати на підставі концентрації глюкози крові. Максимальна добова доза становить 2000 мг, розділена на 2-3 прийоми.