Жиророзчинні вітаміни – вітаміни A, D, E, K, які є життєво важливими мікронутрієнтами, необхідними для нормальної функції клітин, метаболізму білків, жирів, вуглеводів та електролітів, роботи різних ферментних систем організму, окислювально-відновлювальних процесів, згортання крові, росту та …
Що означає жиророзчинні вітаміни?
Жиророзчинні вітаміни – це група корисних речовин, здатних розчинятися у жирному середовищі. Беруть участь в обмінних процесах, відповідають за здоров'я органів та систем людського організму. До жиророзчинних вітамінів відносяться вітаміни А, Д, Е та К.
Чому Вітамін А жиророзчинний?
Одна група, яка включає ретинол, ретиналь і ретиноєву кислоту, утворює А-вітамінний комплекс і називається ретиноїди. … Спільним у них є також і те, що вони всмоктуються за участю жирів (тому вітамін А – жиророзчинний вітамін). Джерелом ретиноїдів є тваринні продукти.
Що означає жиророзчинний вітамін Д?
Жиророзчинні вітаміни – це група корисних речовин, здатних розчинятися у жирному середовищі. … До жиророзчинним вітамінів відносяться вітаміни А, Д, Е і К. Їхня основна особливість – це здатність накопичуватися в тканинах організму, в основному в печінці.
Які вітаміни не накопичуються в організмі?
Вітаміни діляться на дві великі групи – водорозчинні та жиророзчинні. До водорозчинних вітамінів відносяться: вітаміни С, В1, В2, В3 (РР), В6, В12, фолієва кислота, пантотенова кислота та біотин. Їхня основна особливість – не накопичуватися в організмі або їх запасів вистачає на дуже тривалий час.
Як правильно пити жиророзчинні вітаміни?
Водорозчинні – До або після їжі, з великою кількістю води кімнатної температури. Вітаміни краще пити до полудня, мінеральні речовини – після 12:00. Вітаміни та мінерали, які не поєднуються один з одним, потрібно приймати у різний час доби.
Де зберігаються жиророзчинні вітаміни?
Жиророзчинні вітаміни – А, D, Е та К. Вони накопичуються в печінці та жировій тканині, тому зберігаються в організмі протягом тривалого часу. Джерело жиророзчинних вітамінів -риб'ячий жир, масло, вершки, ікра осетрових, а також деякі овочі.
Які продукти належать до вітамінів А?
Найбільше вітаміну А міститься у таких продуктах:
- Риб'ячий жир (з печінки тріски), чорна ікра, червона ікра.
- Печінка яловича.
- Яєчний жовток, курячі та перепелині яйця.
- Вершкове масло та твердий сир.
- Морква, болгарський перець, спаржа, брокколі, селера.
Яку роль організмі грає вітамін А?
Вітамін А є загальною назвою для жиророзчинних ретиноїдів та каротиноїдів, які:
- Сприяють засвоєнню заліза
- Підтримують нормальне функціонування слизових оболонок
- Підтримують нормальний стан шкіри
- Сприяють нормальному функціонуванню імунної системи
- Беруть участь у процесі спеціалізації клітин